15 Kasım 2012 Perşembe

HER CANLI BİR GÜN STRESİ TADACAKTIR...



 Stresli mi hissediyorsunuz?


 Emin olun yalnız değilsiniz. 21. yüzyılın insanlığa salgın gibi içselleştirdiği bu mirasla artık beraber yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor.
Nedeni ne olursa olsun ,hayatımızı, özellikle davranışlarımızı etkilemektedir. en can alıcı kısmı burası diye düşünüyorum.
 Davranışlarımızı, genellikle negatif yönde, etkilemesi. Ve bizlere karşı olan davranışların da etkilenmesi. S/R - stimuli ve Response
 Peki bu mirasın kölesi mi olacağız yoksa onunla "başa çıkma" konusunda neler yapabiliriz?
Ve bu başa çıkma bizlerin ne kadar kaliteli ve sağlıklı hayat yaşayacağımızla çok yakından ilgilidir.Bir insanı bitiren başına ne geldiği değil, onunla nasıl başettiğidir.

Bir çok batı hastalıkları bizleri yavaş yavaş hasta
etmektedir.Kalp hastalığı, diyabet, inme-felç, immune sistemimizin bozulması, cinsel geri çekilmeler,... artık stres tarafından azdırıldığı artık çok bilinen bir gerçek.

Her canlı bir gün stresi tadacaktır.. Bııırrrrrr... Ne soğuk bir uyarı ama bir o kadarda gerçek...

*Peki stres gerçekten nedir? Nasıl bir anlam yüklediniz?


 Stres basitçe söylemek gerekirse ;  stres-tepki sistemi, doğal, son derece adaptif ( uyarlanan)  yaşam-kalım  sistemidir. 
Bu mükemmel bir açıklama bence. 
Sakın unutmayalım ki, bizler birer "yaşam-kalım" makinesi
 ( surviving machine) olarak bu dünyaya geldik. 
tabi bir yandan da , ilginç bir ironi olarak, ölmek içinde geldik. 
( Tam hunilik bir konu... :-) )




Size stresin dünyamızdaki canlı biyolojisi hakkında en güzel açıklayıcı örnek, sanıyorum , bizlerle hayvanların strese karşı verdikleri tepki "farkı" olacaktır.
Düşünün , Afrika'da bir aslan zebra sürüsüne saldırıyor. Bu arada zebralardan bir tanesini yakalar ve afiyetle yer yada bir daha ki sefere der ve hayat  "normale" döner.

Evet bu kadar onlar için basit.
 Şimdi stres altındaki "canı" tehdit altında iken , zebralar, ceylanlar, zürafalar,... biyolojik olarak; tehdit algılandığı anda stres-yanıt sistemleri vücudunuzun tamamına depolama bölümlerinden kaslara enerji aktarma başayacak,o an için önemli olmayan süreçleri inhibe edecektir ki bunlar ;sindirim, üreme hatta mesanede biriken üreyi bile boşaltma- vucüt ağırlığını azaltma ve daha hafifleyerek kaçma.. ( hayatınızda hiç sizin başınıza geldi mi veya gördünüz mü, stres altında fiziksel olarak siddet veya başka türlüsü altında altımıza kaçırma durumu...Acaba stres- yanıt sistemimiz bizleri kaçmaya veya dövüşmeye hazırlıyor olmasın?), tehlikeden hızla kaçmak, uzaklaşmak için kullanacaktır.

*Buraya kadar çok iyi. Yalnızca en can alıcı kısmı burada başlıyor sanıyorum. Hayvan sürüleri kendi olağan yaşam aktivitelerine geri dönmektedirler.
*Fakat biz insanlar "o" stresle yaşamaya devam ediyoruz. Zamanla akut ve daha sonrasında kronik strese dönüştürme gibi de bir "yeteneğimiz" var.





*Peki bu yetenek nasıl oluyor da bizim karşımızda çalışıyor?
*Adapte olma süreci neden bu kadar yıkım getirebiliyor?
*Başımıza gelenin "şiddeti" mi yoksa bizlerin bu soruna " ne kadar süre" ile maruz kaldığımız mı önemli?
* Veya hepsi mi?
Lütfen yorumlarınızı paylaşır mısınız?









http://en.wikipedia.org/wiki/Stress_(biology)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder